‘Niet iets’ doen

Mijn zoon van 14 vindt het ‘werkelijk zonde van zijn tijd’ om ‘niet iets’ te doen. Enneh… zonder mobiel heb je echt geen leven.

Terwijl je ziet dat mensen volop genieten van de variatie van het snelle leven, zie je ze aan de andere kant ook opbranden. Als moeder breng ik zo af en toe volgens mijn kinderen ‘hele oude normen en waarden’ in als rust, regelmaat en reinheid, zeker in de vakantie of in het weekend. Die ‘moeten’ namelijk tegenwoordig helemaal worden gevuld met metende attracties en activiteiten. Als je niks te doen hebt breekt er bijna paniek uit!

Ik besef dat de kinderen in onze huidige maatschappij andere brainwaves hebben aangemaakt door onze digitale snelweg. Toch geloof ik dat wij onszelf en vooral onze kinderen zo af en toe van deze nietsontziende snelweg af mogen halen om ze bewust te maken van het hier en nu.

Waar niks gebeurt, even geen mobiel is en waar ze niks moeten, leren te ervaren dat niksdoen helemaal OK is. Hierin ontstaan vaak hele creatieve momenten (“Goed, dan ga ik wel tekenen”).

Wat een fijne momenten zijn dat, met een andere snelheid en aandacht… ‘Old school’ wellicht maar heel erg waardevol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *